
Z Pola Na Stół - Festiwal Darów Ziemi - Warsztaty Kulinarne - Od Ziemniaka do Pieroga
Pierogi, ciasto, lemoniada, kiszona kapusta, jabłka, miód, soki i pyszne lokalne oleje.....
Ponad dwadzieścia osób - uczestników warsztatów kulinarnych zgłębiło dzisiaj niełatwą sztukę gotowania pierogów i poznało nasze lokalne produkty. Obieraliśmy ziemniaki, robiliśmy pyszny farsz, zagnietliśmy ciasto i kleiliśmy pierogi. Cztery zespoły przygotowały dużo pysznego jedzenia. Stanowiska pracy zostały najpierw przez nas przygotowane, a później oczywiście posprzątane. Młodzi kucharze poznali praktyczne wskazówki dotyczące gotowania i organizacji pracy w kuchni. Dowiedzieliśmy się też bardzo dużo ciekawych rzeczy dotyczących lokalnych producentów żywności i lokalnych produktów.
A na zakończenie skosztowaliśmy pyszności w bardzo miłym towarzystwie. Było ciekawie, wesoło i.....pysznie!
„Projekt dofinansowano w ramach Funduszu Nowy AKUMULATOR SPOŁECZNY, ze środków Narodowego Instytutu Wolności – Centrum Rozwoju Społeczeństwa Obywatelskiego, w ramach Rządowego Programu Fundusz Inicjatyw Obywatelskich NOWE FIO na lata 2021-2023”